Miniature american shepherd

Kde se vzal miniaturní americký ovčák ?

17.07.2019 10:00

Prvopočátek vzniku dnešního miniaturního amerického ovčáka se datuje do šedesátých let dvacátého století, kdy si začali kalifornští chovatelé australských ovčáků všímat toho, že se v jejich plemeni objevují menší a malí jedinci poněkud odlišného typu. Tito malí jedinci byli používáni ve šlechtění nového plemene spolu s dalšími psy neznámého původu, ale podobného typu. Především šlo chovatelům o zachování malé velikosti, živého temperamentu a inteligence psů.

V roce 1980 bylo vzniklé plemeno zaregistrováno pod názvem " miniaturní australský ovčák" v registru národních plemen USA. Počátkem 90. let dvacátého století se stalo plemeno poměrně populárním, vzniklo mnoho chovatelských klubů, mimo jiné i v roce 1990 i MASCUSA (tehdy ještě jako klub pro miniaturního australského ovčáka). Ze všech ostatních klubů byl pouze tento klub v roce 1993 přijat za člena americké vrcholné kynologické organizace AKC.

V květnu roku 2011 bylo plemeno miniaturní australský ovčák přijato mezi plemena sdružená v AKC pod novým jménem MINIATURE AMERICAN SHEPHERD - MAS (MINIATURNÍ AMERICKÝ OVČÁK - MAO). 

MASCUSA se stal jediným vrcholným chovatelským klubem pro miniaturní americké ovčáky v AKC.

Do ČR byl první MAS přivezen v roce 2017 (černá trikolorní fena) z USA, první vrh se narodil v roce 2018.

Vyhledávání

Kontakt

Miniature American Shepherd - Miniaturní americký ovčák